האם ניסיון התאבדות מהווה בהכרח חוסר כשירות לחתום על מסמכים?
לאחר שניהל רומן מאחורי גבה של אשתו, חזר הבעל הביתה מלא רגשות אשם שהביאו אותו לעשות מעשה שיוכיח למשפחתו את נאמנותו והוא נתן במתנה את חלקו בדירת המגורים לאשתו. אחת עשרה שנים לאחר מכן הבעל שוב עזב את הבית לטובת אישה אחרת וכעת הוא עותר לבית המשפט לבטל את המתנה. לטענתו מצוקתו הנפשית באותה עת, שאף הובילה אותו לבצע ניסיון התאבדות, נוצלה על ידי אשתו כדי לכפות עליו להעביר על שמו את הדירה. האם יבטל בית המשפט את המתנה? (כתב עו"ד בני לוריא)
העברת משמורת לאב
כאשר ההורים מצויים בסכסוך, האפשרות של הורה אחד לעזור לילד המשותף הופכת לקשה. אם מי שמבקש לעזור לילד הוא אביו, האפשרות לעזור הופכת לקשה שבעתיים, וגם זאת, ברוב המקרים, בלשון המעטה. זה נכון שהעקרון "טובת הילד מעל הכל", הוא מוסכמה המקובלת על כל הגורמים המעורבים, הבעיה היא שכולם טוענים כי כך הם עושים – בעוד שבפועל המציאות שונה. לכן, גם אם הילד נמצא במצב שאינו מיטיב עימו והצורך בהעברת המשמורת הוא חיוני, הרי שכדי לשנות לטובה את מצבו של הילד על האב להיות נכון למאבק ארוך ומתיש. המציאות היא שגם אם מצבו של הילד ברור לכל, החלטה לפיה טובת הילד להיות אצל אביו היא עדיין יוצאת דופן למרות הזמנים שהשתנו (כתב עו"ד בני לוריא).
פיצויי נזיקין לבעל בגין סרבנות גט
בסופו של הליך משפטי שהתקיים בבית הדין הרבני חויבה האישה בגט, אלא שהיא מצידה סירבה להתגרש. למרות שתביעת נזיקין שהגשנו בשם הבעל זמן לא רב לאחר מכן, גרמה לה להודיע מייד על הסכמתה להתגרש, הדבר לא מנע מבית המשפט לחייב אותה בפיצוי כספי גבוה לטובת הבעל בגין התנהלותה (כתב עו"ד בני לוריא)
שיתוף בנכס הרשום על שם אחד מבני הזוג בלבד - מה ההלכה ומה צריך לעשות למעשה
סעיף 5(א)(1) לחוק יחסי ממון בין בני זוג קובע במפורש כי נכס שהיה בבעלות בלעדית של אחד מבני הזוג קודם לנישואין או נכס שירש אחד מבני הזוג בתקופת הנישואין יישאר בבעלותו הבלעדית גם לאחר שהנישואין יסתיימו ואין בחיי הנישואין כדי לגרום לכך שאותו נכס אישי ישותף בין בני הזוג בעת פרידתם - האם זה באמת כך? תשובה: לא בהכרח (כתב עו"ד בני לוריא).
אכיפת הסכם מכר או ביטול הסכם מכר במקרה של ספק בהבנתו
אשה דימנטית מוכרת את דירתה ללא ידיעת ילדיה. הם שומעים על כך רק מספר שבועות לאחר מכן, כשברגעים של צלילות דעת מסויימת היא מספרת להם שהיא חושבת שמכרה את דירתה. הילדים יוצרים קשר עם הרוכש, מחזירים לו את הכסף ששילם על החשבון ומבקשים ממנו לבטל את ההסכם. הרוכש טוען, לא רק שלא הבחנתי בבעיה כלשהי אצל האם, אלא שהאם עוד סיפרה לי כי היא אינה רוצה לערב את ילדיה במכירה. הרוכש מסרב לבטל את העסקה ועותר לבית המשפט בתביעה לאכיפת הסכם המכר. מה יעשה בית המשפט, האם יאכוף את ההסכם או האם יורה על ביטול ההסכם? (כתב עו"ד בני לוריא).
האם ניתן להחזיר לבית הדין הרבני תיק לאחר שבית המשפט קבע כי הסמכות לדון נתונה לו ולא לבית הדין הרבני?
בתשובה לשאלה "האם קיים סיכוי להעביר דיון מבית הדין הרבני לבית המשפט למשפחה" השבנו במאמר קודם בחיוב. כעת נשאלת השאלה, האם למרות שבית המשפט למשפחה קבע כי הסמכות לדון בענייני הצדדים נתונה לו ולא לבית הדין הרבני, בכל זאת קיימת אפשרות לבטל את ההחלטה ולקיים את הדיון, למרות הכל, בפני בית הדין הרבני. על כך בגוף המאמר (כתב עו"ד בני לוריא).
הבעל רצה לבטל את ההסכם וטען שהוא לא שפוי בית הדין הרבני לא התרשם ואף חייב אותו בהוצאות
אשה הגיעה למשרדנו כשבידה תביעה שהגיש נגדה הגרוש שלה בבית הדין הרבני. בתביעתו עותר הגרוש לבטל הסכם גרושין שנחתם ביניהם ולחלק מחדש את הרכוש וזאת בטענה שהוא לא היה כשיר נפשית לחתום על ההסכם. לראיה הגרוש אפילו צירף חוות דעת פסיכיאטרית שתתמוך בדבריו. האשה הייתה מתוסכלת מכך שהגרוש אינו מניח לה למרות שכבר התגרשו ומכך שהוא מכריח אותה להוציא הוצאות כדי להתמודד עם תביעות משפטיות. בית הדין פסק כי תביעתו של הבעל הינה תביעת סרק ובצעד נדיר ביותר, חייב את הבעל לשעבר לשלם חלק מהוצאותיה. מדוע דחה בית הדין את התביעה ומדוע חייב בהוצאות, על כך בגוף המאמר (כתב עו"ד בני לוריא).
האם השמצת בן זוג בפייסבוק מהווה לשון הרע ומזכה בפיצוי?
לאדם שפנה למשרדנו נודע שאשתו לשעבר משמיצה אותו בפייסבוק. כעת הוא מבקש לדעת מהם סיכויו לקבל ממנה פיצוי לפי חוק איסור לשון הרע, אם יתבע אותה בבית משפט (כתב עו"ד בני לוריא).
האם בעל שאשתו מסרבת להתגרש ממנו יכול להגיש נגדה תביעת נזיקין?
להלן מעשה שהיה: בעל, אשר התנתק מאשתו באופן סופי ואף חי בזוגיות עם אשה אחרת, נאלץ להישאר רשום כנשוי בתעודת הזהות רק בגלל שאשתו מסרבת להתגרש ממנו בבית הדין הרבני. כעת הוא שואל, האם סירובה של אשתו להתגרש ממנו יכול לשמש כעילת תביעה נזיקית בבית המשפט לענייני משפחה? (כתב עו"ד בני לוריא)
האם ניתן בהסכם לכפות על אשה לבצע הפלה והאם הריון רב עוברי מהפריה יכול לשמש כעילה לביטול הסכם ממון?
למשרדנו פנתה אישה אשר ילדה שלישייה מהפריה מזרע שהפקיד עבורה בן זוגה לשעבר. בן הזוג טוען כי הפקיד את הזרע עבור הריון של ילד אחד בלבד ולכן בכך שהאשה החליטה להמשיך בהריון וללדת שלישייה לא רק שהיא הפרה את הסכם הממון שנחתם ביניהם אלא אף גרמה לו נזקים והכניסה אותו להוצאות רבות שעליה להשיבם לו. (כתב עו"ד בני לוריא)
האם יש תוקף להסכם שיפוי לפיו אם יתבע ילד מזונות מתחייבת האם לשפות את האב בגין כל סכום שייפסק לו?
ככלל, קובע סעיף 12 לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות) כי הסכם בדבר מזונות של קטין או ויתור על מזונות כאלה אינו קושר את הקטין. בנוסף לכך רואה הפסיקה בהתחייבות של הורה לשפות את ההורה האחר אם יעתור למזונות או הגדלתם, ככזו הנוגדת את תקנת הציבור מהטעם שבסופו של דבר תשלום השיפוי יגולגל על הילדים ואף עלול לפגוע בקשר עם משפחתם.
בפסק דין נדיר ויוצא דופן, נתן בית המשפט, כבוד השופטת ד"ר ורדה בן שחר, תוקף להסכם שיפוי שכזה וקבע כי בנסיבות העניין, ההסכם שנחתם בין ההורים לא נגד את תקנת הציבור ולפיכך יושבו לאב הכספים שישלם כמזונות (תמ"ש (ראשון לציון) 8450/09).
(כתב עו"ד בני לוריא)
חובות הימורים - האם הם חלים על שני בני הזוג?
העיקרון הבסיסי בחלוקת רכוש בין בני זוג קובע שחובות, כמו זכויות, הינם משותפים ובהגיע היום הם יאוזנו ביניהם. אולם מה הדין כאשר אחד מבני הזוג עשה שימוש אישי חורג בכספי המשפחה, כמו למשל הימר בהם, האם בן הזוג האחר צריך לשאת בתוצאות מעשים אלו?
על כך השיב בית המשפט, כבוד השופטת שפרה גליק, בתמ"ש 23591-04-10 שהתנהל במשרדינו. (כתב עו"ד בני לוריא)
למי מגיעה הקצבה, לאשה או לידועה בציבור?
האיש נפטר והותיר אחריו אשה וידועה בציבור - מי תקבל את הגמלה החודשית המגיעה לבת הזוג שנותרה? (כתב עו"ד בני לוריא)
האם קיים סיכוי להעביר דיון מבית הדין הרבני לבית המשפט למשפחה?
למשרדנו פנתה אישה אשר בעלה הגיש כנגדה תביעת גירושין לבית הדין הרבני ובה כרך את ענייני המזונות והרכוש. משהגיעו התביעות לידיה של האשה היא מיהרה והגישה לבית המשפט לענייני משפחה תביעות מזונות ורכוש – האם יש לאשה סיכוי כי ענייני הרכוש והמזונות יוכרעו דווקא בפני בית המשפט ולא בפני בית הדין או שאולי איחרה האשה את המועד? (כתב עו"ד בני לוריא)
תגמולי ביטוח חיים של המנוח מי יקבל? אלמנתו? או שמא גרושתו ששמה ננקב כמוטבת בפוליסה?
במסגרת פוליסת ביטוח חיים שרכש המנוח, הוא ציווה למסור את כספי הפוליסה שיגיעו לו לאחר מותו ל "אשתו של המבוטח פלונית  ולילדים". שנים חלפו, המנוח התגרש מאותה אשה ונשא אחרת תחתיה. את חוזה פוליסת הביטוח לא שינה, וכך נותרה גרושתו כמוטבת לכספי ביטוח החיים. טוענת אלמנתו כי היא אשתו של המנוח וכספי ביטוח החיים צריכים להיות משולמים למי שהיתה אשתו בעת שנפטר ולא לזו שהיתה אשתו בעת שרכש את פוליסת הביטוח ושממנה התגרש! דילמה לא פשוטה ואף שאלה משפטית (כתב: עו"ד שלמה הורניק).


מאמרים נבחרים